+36 20 557 6088 magmelart@gmail.com

Nyáron felkérést kaptam a Kapuvár Városi Könyvtár egy nagyon kedves Munkatársától, Ispán Ilonától, hogy egy előadással egybekötött kiállításnak adnának lehetőséget. A vezetőség is rábólintott és határtalan örömöm mellett természetesen elfogadtam és lázasan készültem rá, holott az esemény időpontja októberre esett.

Szinte minden nap alkotok! Bár munkáim jobbára megrendelésre készülnek, azért van itthon néhány, amik a kiállításon is szerepelhetnek vagy visszakérem addig a közelbe került képeimet arra a hétre.

Az előadás gondolatától jobban izgultam. Mit, hogyan, miért, kiknek mondjak el, miről beszéljek és unalmas semmi esetre se legyek. Teljesen szabad kezet kaptam az előadást illetően, és ahogy azon gondolkodtam, hogy akkor miről is legyen szó, Ilona instrukciója, hogy „Add önmagad” rádöbbentett, hogy a lovak és a művészetem lesz a fő vonal.

Hogy mennyire vagyok a lovak szerelmese?

Már a főiskolai diplomamunkámat is a lovak művészetben elfoglalt szimbolikus helyéről írtam és egyébként is meghatározó részei az életemnek. A lovak a Teremtő legszebb alkotásai között szerepelnek és elválaszthatatlanok a természettől. Ezért a „Tűzzel festett természet” címet viselő kiállításhoz is tökéletesen illettek.

Már a felkészülés során tudomást szereztem arról, hogy a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola 5. és 6. osztályos tanulói érkeznek majd, ezért az ő korosztályuknak megfelelő előadást találtam ki. Hozzájuk a recept az interaktív, kérdezz-felelek jellegű, modern XXI. századi, nekik tetsző, izgalmas, motiváló, képekkel illusztrált mesélős és mégis sok érdekességgel és ténnyel fűszerezett előadás. Az Internet, Youtube és úgy általában a számítógépes ismeretük szerintem lényegesen magasabb szinten van, mint az én generációmé. Minden digitális tudásomat felhasználtam a powerpoint összeállításánál, hogy ezekből beemeljek és elérhetővé tegyek információkat és mégis egy régi történelmet, a lovak történelmét, a hozzám való kötődésüket, a művészetemben való megjelenésüket és magát a művészetemet, a pirográfiát mutassam be úgy, hogy ők is részesei legyenek az élménynek!

Az azonnali visszajelzések alapján sikerült is. Egy nagyon lelkes társaság foglalta el a helyét a könyvtár előadó termében. Szinte mindenki feltette a kezét a „Ki szereti a lovakat?” kérdésre és többen jelezték, hogy rendszeresen lovagolnak, sőt, volt akinek saját lova is van.

Láthatóan a lovassportokban is otthon voltak és nagy meglepetésemre az ősember, lovat ábrázoló barlangrajza már a történelem tankönyvből ismert volt számukra. Beszéltünk a világ  legnagyobb és a legkisebb lováról és a bányalovak szomorú életéről. A magyar lovas harcművészet kiemelkedő alakjáról, és ahogy mindez megjelenik munkámban. A lovak nem csak ábrázolásaimban vannak jelen rendszeresen, hiszen a logóm egy Pegazus, márkám a Mag Mel pedig szorosan kapcsolódik hozzájuk is. Na de erről majd egy következő alkalommal írok.

Meséltem a pirográfiáról, amely az ókorban már megjelent, és néhány titkot is felfedtem a művészi tűzfestés technikájáról.

Az előadás végén a tanárnő, a gyerekek egybehangzó felkiáltására, felhívta az iskolát, hogy még nem akarnak visszamenni a suliba és a következő tanóra oktatói jöjjenek át. Ráadásul még hátra volt a meglepetés is.

Amíg a tanárváltásra vártunk, beszélgettem az osztállyal, és az egyik nagyon aranyos kislány ezt mondta: „Mikor mondták hova jövünk, azt hittem, hogy unalmas könyveket fog mutogatni és ez lesz a hét legrosszabb napja. De most azt gondolom, hogy ez volt a legszuperebb nap a héten és ennél jobb már nem is lehet!” Számomra pedig ennél szebbet nem mondhat a héten senki ?

Végül a gyerekek választhattak egy meglepetést. Mindegyik más-más égetett mintát rejtett, amit eltakart egy transzferpapír. Ezt lemosták, le lett lakkozva és mindenki hazavihette az általa befejezett kulcstartót.

Elmondhatom, hogy fáradság helyett egy évre előre feltöltődtem. Köszönöm Nektek, ez a Ti érdemetek! Remélem találkozunk még! Ilyen jellegű felkérésnek örömmel teszek eleget bármikor, hiszen játszva tanulni és érdeklődve új ismereteket szerezni a jövő sikeres generációjának záloga.

Nekem Ti lesztek az elsők, az első előadásom és pirográf kiállításom gyermekei!

 

Sziasztok legközelebb!

 

www.magmel.huAz érdeklődő közönségLovak és a művészetKészül a meglepetés

Share This