Természettel a természetért

Az első babát ábrázoló rajzomat 23 hónapos koromban firkáltam, ami családi ereklyeként van elrakva. Az évek során is az derült ki, hogy a rajz jobban megy, mint a matek, ezért 1997-ben egy felvételit követően a Győri Tánc-és Képzőművészeti Iskolában kezdtem középiskolai tanulmányaimat.

Alkalmazott (sokszorosító) grafikus szakon érettségiztem (rézkarcokat, litográfiákat, linometszeteket készítettem), majd a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola kommunikáció-rajz szakos hallgatójaként, rajztanári és kommunikációs szakember (újságíró) diplomát szereztem. Iskolában a gyakorlaton kívül nem tanítottam, mert úgy érzem, hogy nem lehet osztályozni a rajzot 1-től 5-ig, mint ahogy ez az iskolai tantervben kötelező… A művészetet mindenki másként látja, mindenkinek más a véleménye egy adott képről, ráadásul a gyerekek minden rajzukba szívüket-lelküket beleteszik. Ezért a pont-pont-vesszőcske is épp úgy 5-ös kellene hogy legyen, mint a megszólalásig hasonlító portré.

Újságíró gyakornokként a győri LovasÉlet magazinnál voltam, majd a diploma megszerzése után a magyarországi CAVALLO Lovas Magazin regionális újságírója, karikatúristája, később rovat szerkesztője lettem. Sajnos azonban csak 1 évig volt kapható nálunk, hiába nőttek az előfizetői számok. A mai napig nem tudom, mi volt az oka, hogy megszűnt Magyarországon..

Évekig Ausztriában dolgoztam, majd a gyes ideje alatt tértem vissza a művészethez. Imádom a természetet, azonban időm egyre ritkábban engedi az órákig tartó erdei túrákat. Ezért olyan művészeti technikák után keresgéltem, amelyek a legközelebb visznek hozzá. Így találtam rá egy véletlen folytán a pirográfiára (művészi faégetés). Jean Bouick, egy amerikában élő művész videóját láttam először és akkor belezúgtam ebbe a művészeti technikába. Addig kutattam, míg nem találtam olyan gépet, amivel több minőségi művész is dolgozik. 2016 Karácsonyán próbáltam ki életemben először és saját munkáimon keresztül fejlődtem és fejlődöm folyamatosan.

A pirográfia mellett a fotótranszfer technikáját is alkalmazom munkám során. Ez egy fotótechnikai kézműves eljárás, mellyel fekete-fehér vagy színes konkrét fotókat egy speciális géllel a fára tapasztok, majd száradás után a fotó alapanyagát alkotó papírt teljesen lemosom. Nagyon különleges hatású képek készülnek ezzel a technikával is.

Saját örömömre alkotott pirográfiáim mellett többnyire megrendelésre dolgozom. Mindkét technikával igazán egyedi, személyre szóló ajándék készíthető.

www.facebook.com/MagMelHandcraft

www.instagram.com/magmelhandcraft

 

Share This